Студији на Правном факултету кроз око једног студента

Пише: Ђорђе Максимовић

Након завршетка средње школе, матуранти се налазе на првој озбиљнијој животној раскрсници.

Да ли се одлучити за факултетско образовање или потражити први прави посао?

Тржиште рада јасно поручује млађим генерацијама да је знање које се стиче на факултету веома важно за обављање високо плаћених и угледних послова, због чега се већина нас одлучује баш за упис факултета.

Инспирисан књигама и филмовима о правницима, али и као неко ко је од малих ногу сваку неправду доживљавао лично, одувијек сам знао да је право професија за мене.

Фејсбук страница Правног факултета:
https://www.facebook.com/pf.unibl.org

По полагању пријемног испита и уписа на факултет, стрпљиво сам чекао октобар и почетак предавања. Већ прије почетка првих предавања, купио сам књиге и почео са изучавањем градива за колоквијуме. Учењем тих првих предмета и лекција, запазио сам да постоји фундаментална разлика између колоквијалног значења ријечи које често чујемо на телевизији и њиховог стварног значења у књигама.

Та разлика се управо зове наука.

Упиши Правни факултет
Термини за упис – септембарски рок

Правни систем и правна наука су блиско повезани

Веб-сајт Правног факултета:
https://pf.unibl.org/

Студиј права развија критичко мишљење

У науци, сваки појам има своје „зашто“ и своје „зато“, због чега је студиј права конципиран на начин да концизно и јасно уводи студенте у битне теорије о правима и држави, а које су опет поткријепљене освртима великих правних теоретичара. Управо њихова виђења права и правне науке представљају први корак у изградњи правничког размишљања.

Са друге стране, право је једно од најважнијих достигнућа човјечанства, а развој истог је био и јесте изузетно динамичан процес. Због тога је студиј права посвећен, не тзв. „бубању“ или „штребању“, како често млади људи коментаришу, већ учењу студената како да сами одаберу теорије и концепте које сматрају исправнима. Циљ је да се на основу већ утемељених теорија подстакну нове теорије и нова виђења, како би право и правна наука наставила свој развој са подједнаким динамизмом.

Када бих у три ријечи морао да објасним шта је то право, одговорио бих да је то учење критичког размишљања.

Без критичког размишљања нема развоја права.

Римско право није тешко

Једна од најзанимљивијих ствари за студенте права јесте посматрање свакодневних, животних ситуација из другачије перспективе.

Најбољи примјер за то су правно-историјски предмети и оно чувено Римско право. Током средње школе, сусретали смо се са основним појмовима из историје, али сада историју посматрате кроз очи правника. Многи се изненаде када сазнају да су разни правни институти модерног европског права управо преузети из доба римске империје.

Замислите како тек реагују на чињеницу да су још древни Египћани и Вавилонци имали развијен правни систем, који су чак у појединим тренуцима били изузетно напредни, по модерним схватањима? Вратимо се на наше просторе – знате ли да је за вријеме Карађорђа Петровића донесен један од најмодернијих законика који стоји раме уз раме са највећим европским просвјетитељским постигнућима?

Учење правне историје утиче на имагинацију свакога ко се њоме бави. Комбиновањем маште и изучавања старих историјских карти, сваки појединац кроз систематичан и научан метод замишља, схвата и учи како су наши преци функционисали, те која су достигнућа оставили нама у аманет.

Оваква историја, са акцентом на цивилизацијска достигнућа у области хуманистичких наука, једино се може учити студирањем права, на јединствен начин који заувијек мијења човјеков поглед на свијет.

Камен на којем је уписан Хамурабијев законик

Неки предмети јесу тешки, али тако је на свим факултетима

Сваки предмет на Правном факултету је цјелина за себе, а свака година студирања степеница којом млади људи корачају ка дипломи. Током тог процеса, постоје препреке које захтијевају, не само да буду савладане, већ траже да студенти прво савладају себе.

Неке од препрека су предмети који се на први поглед чине тешки и обимни. На срећу, професори бањалучког Правног факултета студентима излазе у сусрет у виду консултација, савјетовања и помоћи.

Поред тога, добро опремљена библиотека са додатном литературом учиниће спремање чак и најтежих испита искуством које се вишеструко исплати.

Судница Правног факултета Универзитета у Бањој Луци

Свако може пронаћи нешто за себе

Све колеге са којима сам причао, имали су понеки предмет који им је омиљен и због којег су посебно завољели, што студије, што будућу професију. “Мој“ предмет је Кривично право.

Од почетка студирања, чекао сам да добијем прилику за изучавањем тог предмета, због чега сам открио и свој хоби – писање криминалистичких прича.

Изучавање Кривичног права је посебно из више разлога:

  • Ради се прије свега, о вјероватно најзаниммљивијој правној грани, која постоји откад људи живе у организованим заједницама.
  • Материја Кривичног права обухвата сва кривично-кажњива дјела, заједно са објашњењима зашто, те под којим су условима кажњива. Проучавајући кривичну материју, логички низови “Ако А, онда Б“, или “Ако не Ц, онда не Д“ постајали су све јаснији.
  • Након апсоливарања материје, сви концепти кажњивости, услови под којима суд изриче казну и разлози зашто су неке казне баш такве какве јесу, бивају схваћени у пуном обиму.
  • Учећи Кривично право схватио сам разлику између колоквијалног назива “криминал“, те онога што кривична дјела заиста обухватају.
  • Рјешавајући практичне испитне задатаке, засноване на стварним случајевима, први пут сам примијенио стечена знања на ситуације које ме сутра очекују у пракси.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ
Волиш друштвене науке, али не знаш шта да упишеш?

Уз проширену перспективу научио сам зашто су поједине казне прописане на начин који јесу, те да су судови носиоци велике друштвене одговорности. Заувијек се урезала свијест о ономе шта човјек у друштву смије радити, те до које границе. Која је то линија која активира органе гоњења, те најважније – колика је одговорност држати нечији живот у својим рукама; било то из перспективе тужиоца, судије или адвоката.

Колика је одговорност држати нечији живот у својим рукама?

Разумијевање друштва и државе

Једно од најважнијих искуства и знања које студирање на бањалучком Правном факултету пружа је способност разумијевања државног и правосудног система око нас. Многи правници, али и људи који су још на студијама, баве се приватним бизнисом, или ће то чинити у будућности, послују са иностраним компанијама или раде на заштити људских права.

Iustitia – лист студената права

Ниједна од тих ствари не би била могућа без адекватног правничког образовања. Од сазнања о теоријама државе, преко учења о кривичним дјелима, па све до писања закона и уговора са међународним елементом, студенти права имају јединствену прилику да студирањем на овом факултету стекну научно-правну подлогу примјењиву у сваком пољу живота.

Право, као највећа тековина људске цивилизације, присутна је у сваком сегменту живота, те ће у будућности бити неопходно познавање разноврсних прописа за функционисање у било којој пословној или животној области.

Када бих морао сажети своје искуство студирања, сажео бих га у реченици:

“Да бирам, опет бих уписао право.“

 

———-

Зашто уписати Правни факултет?

Фејсбук страница Правног факултета

Веб-сајт Правног факултета