Симулација суђења и завршетак Правне клинике за заштиту људских права

У суботу, 17. јуна 2017. године, одржано је такмичење, односно симулација суђења пред Европским судом за људска права, чиме је завршен други циклус Правне клинике за заштиту људских права. Клиника се већ другу годину заредом реализује у организацији Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и Канцеларије савјета Европе у БиХ, као и уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Правна клиника за заштиту људских права траје два семестра, а њен циљ је оспособљавање будућих правника за примјену Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, у заступању лица пред државним органима, а посебно Уставним судом БиХ и Европским судом за људска права у Стразбуру.

Такође, важан циљ ове Клинике јесте да у грађанима пробуди свијест о њиховим правима и могућностима подношења апликација Суду у стразбуру.

Такмичење је одржано у судници Правног факултета, а учесници су били студенти завршних година. Судијско вијеће су чинили госпођа Катарина Недељковић, шеф Секције Одјељења за извршење пресуда Европског суда за људска права, господин Франческо Де Санктис, шеф Секције за владавину права Мисије ОЕБС-а у БиХ и проф. др Љиљана Мијовић, професор Правног факултета и бивши судија Европског суда за људска права.

Према оцјени вијећа, побједнички тим је био тим који је заступао тужену државу. Тим су чинили: Невена Бојанић, Анђела Иванковић, Катарина Павлишин, Анђела Ела Лазић, Марија Деретић и Никола Леро.

Предавачи на Клиници су Оливера Шево, Николина Бајић, Тања Дундић и Игор Поповић, док је ментор и координатор проф. др Љиљана Мијовић.

Наредни циклус Клинике почеће у октобру.

Више фотографија са такмичења можете погледати у Фејсбук албуму странице OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina на сљедећем линку: https://goo.gl/Ghsihh