Осам година Студентског савеза Правног факултета у Бањој Луци

Аутор: ССПФ

Данас се навршава осам година од оснивања Студентског савеза Правног факултета у Бањој Луци. Наша организација је званично представничко тијело студената на Правном факултету, како је и предвиђено Статутом Правног факултета у Бањој Луци, у члану 96. Формално, организација је регистрована 8. децембра 2008. године, а њен први предсједник био је Његослав Јовић, сада виши асистент на Правном факултету у Бањој Луци. Према његовим ријечима, организација је настала као посљедица жеље и потребе за новим, озбиљнијим видом студенског организовања. Претходна студентска организација на Правном факултету, иза себе је оставила неуредну документацију и блокиране банковне рачуне, због чега је студентима практично било онемогућено даље дјеловање. „Жељели смо да будемо кооперативни са државним органима, због чега нам је било потребно ново правно лице. Такође, извршили смо и регистрацију нашег часописа „Iustitia – лист студената права“, који је раније излазио нерегистрован, што је био један од разлога за настанак нове организације. Поред тога, организовали смо правне клинике, између којих и клинику за Грађанско процесно право, из чега је произишла канцеларија за бесплатну правну помоћ грађанима, потом посјете другим правним факултетима и институцијама, како у Републици Српској и Босни и Херцеговини, тако и у регији, те низ едукативних радионица и активности“, наводи Његослав Јовић.

Студентски савез Правног факултета постоји ради заступања интереса студената. Међутим, у претходном периоду, трудили смо се да дјеловање што више проширимо на едукативне садржаје, односно да истичемо важност неформалног образовања. С тим у вези, остварили смо сарадњу са бројним организацијама које нашим студентима нуде нова знања, искуства и вјештине. Само у протеклих неколико мјесеци, сарађивали смо са Бањалучким центром за људска права, који нам је омогућио учешће у стручним семинарима из области заштите људских права. Сарадњом са Центром за афирмацију и развој и „Goethe Puskin“ центром за стране језике, омогућили смо студентима Правног факултета у Бањој Луци курсеве енглеског и њемачког језика за правнике са много већим попустима. Нарочито се поносимо чињеницом да смо успјешно наставили пројекат првог сазива ССПФ-а, а то је организација студијских посјета Београду, у циљу проширивања знања из предмета Правна медицина.

Остварили смо и сарадњу са неколико медијских кућа у Републици Српској, а неке од њих су РТРС и Контакт радио. Захваљујући активном залагању на успостављању сарадње са другим студентским организацијама, студенти који су заинтересовани да сазнају више о условима студирања у Србији (нарочито у Новом Саду и Београду), Црној Гори, Македонији, ФБиХ и Хрватској, информације могу да добију далеко брже него што је то раније био случај. У протеклих годину дана, преко 200 студената из Републике Српске и Србије је посјетило најважније институције Републике Српске и Правни факултет у Бањој Луци, а успоставили смо и специјалне везе са студентима права на Косову и Метохији. „У вријеме када се студенти све више отуђују једни од других, ми се трудимо бити кохезивни фактор за студенте нашег факултета. Врата Студентског савеза Правног факултета су свима отворена, како онима који су заинтересовани за журке и путовања, тако и онима који желе више да раде на себи кроз едукативне активности. Такође, ту смо за све проблеме који се тичу наставног процеса. Међу првима смо реаговали на поскупљења у студентским домовима, на катастрофалне одредбе Нацрта закона о високом образовању, као и на критеријуме појединих професора. Сврха нашег удруживања јесте управо то да имамо став, те да се сви заједно припремамо за будуће изазове које доноси правничка професија“, наводи Миле Аљетић, тренутни предсједник Студентског савеза Правног факултета.

У наредном периоду, циљ наше организације јесте да нарочито настави са организацијом едукативних активности. Само у новембру ове године, организовали смо предавање Саше Миловановића, предсједника Асоцијације психолошких и полиграфских испитивања (АППИ), те Милоша Стевановића, партнера и менаџера адвокатске канцеларије „Стевановић“. Поред организовања предавања успјешних правника и стручњака за различите гране права, намјеравамо успоставти чвршћу сарадњу са „Work and Travel“ програмом, али и организацијама и фирмама које подстичу предузетништво код младих људи. Оно што ће бити предмет разговора са студентским представницима на нивоу факултета и Универзитета, те са државним органима, јесте тема нових кадрова и запошљавања. Једна од најважнијих ставки за наредну годину у нашем програму јесте потенцирање додатног запошљавања на факултетима, те објашњавање и истицање важности повећањања броја асистената и професора из редова дипломаца нашег факултета, те ефекта истих мјера на процес високог образовања.

Поносни смо, између осталог, и због тога што смо постали пијемонт окупљања студената права из Републике Српске и Србије. Сматрамо да представљамо примјер добро организоване студентске организације у Републици Српској, што доказује и чињеница да су медији преносили и пратили наш рад више него рад било које друге студентске организације. Међутим, наше активности и рад могу и морају бити боље. Свјесни смо и пропуста које смо чинили у претходном периоду, због чега позивамо све заинтересоване студенте да нам се придруже, те својим приједлозима и активношћу учине наш рад још квалитетнијим. Ми смо организација која представља студенте и ради у њиховом интересу, а наше дјеловање без истих не би имало смисла. Поред тога, у вријеме када друштво не схвата довољно озбиљно важност и улогу високог образовања, које у коначници доводи до нестабилног и непоузданог правног система и његових институција, веома је важно да се студенти Правног факултета у Бањој Луци држе заједно. Поводом кључних питања потребно је да имамо заједнички став, те да својим приједлозима и мишљењима обликујемо друштвену стварност у нашој држави. Због свега наведеног, још једном вас позивамо да се придружите Студентском савезу Правног факултета, те да нас учините још квалитетнијом и јачом организацијом.

Глас развоја права је глас развоја Републике!