О листу

Лист студената права Iustitia 1976 је лист студената Правног факултета у Бањој Луци. Издавач листа je Студентски савез Правног факултета, који је студентско представничко тијело Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Главни и одговорни уредник листа је Александар Стојановић, док функцију замјеника уредника обавља Мерјем Мухаџић.

У периоду од четири деценије у листу су своје ставове исказивала многа позната имена из свијета права и политике: предсједници Републике, парламентарци, професори, угледне судије и тужиоци, адвокати, нотари, предузетници и директори, од којих су неки стварали најстарији студентски часопис у Крајини, док су још били у студентским клупама.

Историјат листа студената права Iustitia можемо подијелити у пет периода:

(I) Лист Iustitia први пут је покренут 1976. године, залагањем студената Правног факултета у Бањалуци. Лист је излазио тромјесечно или полугодишње, зависно од доступних материјалних средстава и количине текстова, у периоду од 1976. до 1981. године. Због многих разлога, са издавањем листа се стало од 1981. до 1985. године.

(II) Године 1986. лист поново почиње да излази, након чега опет слиједи пауза.

(III) Послије двије године, 1988, свјетлост дана гледа нови број Iustitia-е. У времену тмурних деведесетих, студенти и професори су се сусретали са много озбиљнијим проблемима, тако да лист није излазио до 2000. године.

(IV) Почетком новог десетљећа, у складу са доласком новог вијека, број издања се ресетовао на почетак, и бројање је кренуло изнова од јединице, тако да је 2000. године изашао први број старе/нове Iustitia-е. Од испраћаја старог миленијума до данас, Iustitia излази редовно.

(V) У складу са модернизацијом часописа коју је 2015. године покренуо главни и одговорни уредник листа Дејан Лучка Iustitia је исте године добила и своју интернет страницу (на адреси iustitia.pravobl.org), на којој се у реалном времену објављују чланци аутора. Тако је Iustitia поред штампаног добила и online издање. Двије године након покретања интернет сајта листа, нови главни и одговорни уредник Срђан Дукић је редизајнирао цјелокупан изглед сајта, који се налази на новој адреси (iustitia.pf.unibl.org).

Приређивачи најстаријег студентског часописа у Републици Српској се труде да Iustitia и у штампаној и у online форми увијек буде гласило Слободе, Права, оштре Критике, неоковане Мисли и другачијег Мишљења.

Глас права је глас развоја Републике!