Нека буде правда, па макар пропао свијет

Постоје два типа људи: праведници који се сматрају грешнима и грешници који се сматрају праведнима. – Пасцал. У коју групу спадају наши политичари? Да ли су они праведни грешници или грешни праведници ? Давно је Волтер рекао: „ Најбоља владавина је у којој је народ потчињен законима, а не људима”.

 

 

Пише: Игор Кањски

Ма шта ми рече! Како да се потчињавамо законима, када они који доносе те законе, највише их крше. Ако читамо вијести видјећемо да није риједак број политичара који,  иако обављају јавне функције, имају казнене пријаве. Велики број политичара, иако имају јако високе плате, имају своје фирме, тржне центре и  фабрике, већином без одговарајућих дозвола. Али они то све чине у интересу народа.

Народ издржава политичаре

Што се тиче њихових плата, ту је тек јао нама. Оне су много веће него у региону. Тако један предсједник Републике Србије има плату од 1100 евра, док наше трочлано предсједништво заједно има мјесечна примања и преко 10 000 евра.

Очито воле слушати Тозовца који каже : „ Узми све што ти живот пружа”. Али они то све раде у интересу народа. Знате ли колико ми заправо имамо политичара? Вјерујем да знате да је број велики, али нисте сигурни. 26.000! 26.000 је број гладних уста које ми народ морамо на нахранимо. Када већ причам о овој теми, мислим да је сасвим релевантан коментар бивше проститутке Лидије: „Ја ако сам нешто продавала, продавала сам своје, они продају и моје и ваше”.

Нека буде правда

Да ли ми знамо шта је неправда? Не знамо! Да би знали шта је неправда, прво би морали знати шта је правда, а код нас правде већ одавно нема. То је исто као да питате особу о љубави, а она никада заљубљена није била.

Како наши грађани реагују на нашу правду најбоље показује коментар једног нашег суграђанина који је рекао: „Не знам ко је рекао да ћу чекати док се они договоре, ђубрад, младост и дјетињство су ми уништили”. На нама је да одлучимо хоћемо ли се борити за правду или чекати да нам она падне с неба.

Морамо да прогледамо и да видимо да овако више не може! Питају нас често: „Да ли је правда или кривда оно што желите”? А ја ћу вам рећи стару латинску: „ Нека буде правда, па макар пропао свијет”.