Предавања за будућност – Како успјети у Републици Српској

Студенти Правног факултета у Бањој Луци, предвођени Студентским савезом Правног факултета, у петак, 25.11.2016. организовали су предавање Милоша Стевановића, партнера и менаџера адвокатске канцеларије „Стевановић“, најуспјешније адвокатске канцеларије у Босни и Херцеговини, и власника „Standard Group“ холдинга, који је уз то и члан Трилатералне комисије, те извршни директор „East-West Bridge” организације у Босни и Херцеговини.

Извјештава: Уредништво

Правни факултет је државотворни стуб. Не само да ради на образовању будућих правника, него индиректно дјелује као фокусна тачка, жариште, свих будућих друштвених и државних промјена. Многи носиоци јавних функција, адвокати, нотари, судије, тужиоци, предузетници, политичари, те остали стабилизујући и прогресивни фактори једног друштва, темељ свог дјеловања најчешће стичу управо на правним факултетима. Због тога, нарочито је важно поспјешивати динамику образовног процеса – укључујући у њега нове методе, другачије идеје, настојећи повезати знање на једној страни, са праксом на другој, те истицати неопходност „рада на себи“, што је истинска сврха образовања.

Његујући управо ту идеју, студенти Правног факултета у Бањој Луци, предвођени Студентским савезом Правног факултета, у петак, 25.11.2016. организовали су предавање Милоша Стевановића, партнера и менаџера адвокатске канцеларије „Стевановић“, најуспјешније адвокатске канцеларије у Босни и Херцеговини, и власника „Standard Group“ холдинга, који је уз то и члан Трилатералне комисије, те извршни директор „East-West Bridge” организације у Босни и Херцеговини. Тема овог предавања билa је: „Како успјети у Републици Српској“, што је довело до велике заинтересованости за сам догађај. Поред тога, господина Стевановића прати репутација одличног предавача и ватреног мотивационог говорника, због чега је број заинтересоване публике у амфитеатру премашио све друге догађаје у скоријој историји Правног факултета.

На почетку предавања, присутнима се обратио предсједник Студентског савеза Правног факултета Миле Аљетић, који је публику упознао са основним информацијама о предавачу, при чему је поменуо и то да је предавач био савјетник четворице министара у Влади Републике Српске, да адвокатска канцеларија „Стевановић“ сарађује са канцеларијама из Велике Британије и Израела, те да у њој ради 70 запослених, што је чини једном од најпрестижнијих канцеларија на Балкану. Такође, поменуто је да је господин Стевановић своје знање и вјештине стицао на Правном факултету Универзитета у Београду, а да је његово усавршавање на Харварду било од нарочитог значаја за даљи рад.

„У току студија, добро је да имате што више активности. Разнолико искуство је кључно за успјех, а сваки рад – па и онај волонтерски – има своју вриједност и важност на љествици вашег напретка“, рекао је господин Стевановић на самом почетку предавања. Осврнуо се, потом, на своје студије, током којих је, како каже, радио различите послове, бивајући свјестан да сваким својим дјеловањем учествује на изграђивању своје личности и личног интегритета. Управо „рад на себи“ био је основни мотив овог предавања, иако ту синтагму предавач није гласно и експлицитно помињао. Сигурно, за студенте најкориснији дио предавања, били су драмски скечеви које је господин Стевановић извео заједно са једним од својих сарадника. Њих двојица су на хумористичан и поучан начин „одглумили“ три врсте интервјуа са послодавцем, чиме су јасно ставили до знања какве особине и понашања су пожељна приликом разговора за посао. „Током интервјуа је важно да понудите одређену компаративну предност коју други кандидати немају. Нешто по чему ће вас упамтити и дати вам шансу.“ Као примјер, предавач је навео да је потребно увијек проучити послодавца, сазнати што више информација о његовим производима и могућностима, добро прочитати детаље наведене на веб-сајту, како не би било неугодних изненађења у току интервјуа. Као епилог ове цјелине унутар предавања, речено је да је одбијање, такође, саставни дио успјеха, те да је у случају истог потребно „мудро тиховати у себи“ и анализирати грешке, како би наредни покушај био ефектнији.

Господин Стевановић је успио много тога да каже, а опет да читавих сат времена и тридесет минута одржи потпуну пажњу публике. Оно што је предавању дало посебан тон, остављајући снажан утисак на публику, јесте то да је господин Стевановић најмање говорио о себи, посветивши пуну пажњу и концентрацију како би, изузетно вриједним савјетима, што више помогао младим слушаоцима. Након што је представио своје најближе сараднике, који су, такође, учествовали у предавању, подстицао је интеракцију са публиком. Задатак који је поставио присутнима, гласио је: „Гдје бисте уложили новац ако бисте имали 50 000 КМ на располагању?“ За ријеч су се јављали, како студенти права и економије, тако и политиколози, те студенти других факултета, али и средњошколци. У дискусији су учествовали и они који су формални дио образовног процеса завршили, поједини који су свој бизнис већ покренули, као и инжењери и стручњаци за техничке науке. Након што су сви приједлози записани, услиједило је гласање за најбољи приједлог, а тријумфовала је идеја о систему за производњу соларне енергије. Побједник је добио и симболичну награду од тима којег предводи господин Стевановић.

Као завршни дио предавања, услиједила су питања упућена предавачу. Стевановић је стрпљиво одговарао на питања студената, ширећи дискусију на тему улагања, гдје је указао на нарочит значај и исплативост тзв. „укрштене продаје“ (енг. cross-selling) гдје дјелатник једне дјелатности упућује клијенте на друге, повезане дјелатности, којима сам или у партнерству руководи. Поједина питања су се тицала савјета приликом одабира правог занимања и самог конкурисања за посао, гдје је Стевановић препоручио студентима да не чекају конкурс, већ да самоиницијативно прилазе послодавцима. Нарочито запажено питање се тицало самосталног бављења адвокатуром. Предавач је истакао да је адвокатура једнa од најважнијих и најодговорнијих занимања, јер „живот клијента зависи од ваших поступака“. Савјетовао је свим заинтересованим студентима, који желе у будућности да се баве адвокатуром, да што озбиљније схвате тај позив, те да му приступе крајње темељно. „Адвокатура је изузетно профитабилна дјелатност, али да бисте били успјешни, потребно је да пазите и на најситније детаље. Када вашем клијенту пријети казна затвора која се мјери у деценијама, пропустима и грешкама ту не смије бити мјеста“, закључио је Стевановић.

Пред крај предавања, господин Стевановић је поздравио представнике Студентског савеза Правног факултета и друге присутне госте. Студентима је поручио да се са довољно стрпљења и воље може успјети у Републици Српској, а свим присутнима је нагласио важност останка у држави. За крај, поставио је питање свима у публици, које је гласило: „Ко је најбољи?“, а амфитеатром је потом снажно одзвонило: „Ми смо најбољи!“ Тим чином, предавач је показао колику снагу има „позитивна и конструктивна енергија“, а која, заједно са константним радом на себи, увијек представља идеалан рецепт за успјех. Управо то је била основна и најважнија порука овог предавања.

Стевановић | Предавања за будућностпредстављају серију мотивационих предавања адвоката Милоша Стевановића на којима он, својом енергијом, визијом и гласним размишљањем разговара са младим људима и преноси запажања и савјете у погледу бизниса и животних питања. Предавања се односе на теме права, економије, банкарства, али и свакодневних животних дешавања.

Аутор фотографија: Леон Бијелић / leonbijelic.com

Погледајте остале фотографије у галерији: https://goo.gl/tsuUXg