ИНТЕРВЈУ: Владислав Пејић

Владислав Пејић, студент друге године Правног факултета, освојио je прво мјесто на отвореном студентском турниру „Машинство Опен“, на којем је учествовало 22 студента. Машински факултет Универзитета у Бањој Луци је 10. новембра био домаћин студентских шаховских борби, које су се одвијале на 64 поља. Четврто Студентско шаховско првентсво „Машинство Опен 2020“ су поводом 49 година постојања и рада Машинског Факултета у Бањој Луци организовали Центар за унапређење и развој шаха „Гамбит“ Бања Лука и Студентска организација Машинског Факултета.

Са Владиславом је разговарао главни уредник листа, Борис Ђукић.

Поштовани колега Владиславе, од срца Вам честитам на постигнутим резултатима, иако не треба бити лажно скроман, такав резултат смо, с обзиром на Вашу шаховску репутацију и успјех на претходним такмичењима, очекивали. Какви су ваши утисци и искуства са такмичења?

Прије свега захваљујем вам се на лијепим ријечима,што се тиче искуства са такмичењем морам признати да сам веома поносан на своје успјешне резултате. Веома ми је драго што сам постигао одличне резултате јер управо  они су за мене доказ да се рад и труд исплати. Али постоји нешто што је за мене много важније од самих резултата, а то је пријатељство које сам стекао  током турнира на којем сам играо. Наиме примјетио сам да у посљедње вријеме добијам доста велику подршку од колега који су упознати са мојим резултатима и активностима, а долазе и неки нови људи који имају жељу да почну играти ову древну игру од 64 поља.

Вратимо се зачас мало у прошлост. Шта је код Вас пробудило љубав према шаховској игри, како је Ви видите и колико је она битан фактор вашег живота?

Шах је кроз мојих 20. година увијек био дио мог живота, у дјетињству као игра и хоби а данас много више од тога.

Као и сва велика интересовања, моја љубав према шаху појавила се у раној младости 2008. године кроз игру са братом. Поред брата, шах су играли и други чланови породице (Тата, Деда), па ми је шах постао једна врста породичне традиције. Без обзира која сте генерација ако сте заинтересовани за ову прелијепу игру све што вам је потребно јесте љубав, вријеме и труд који ће се кад тад исплатити. За мене шах има јако велику вриједност јер сам уз помоћ њега успио одредити један од путева којим желим ићи кроз живот.

Покренули сте шаховску секцију у оквиру Студентског савеза, а ускоро очекујемо и клуб на нивоу цијелог факултетас. Које су Ваше будуће активности шаховске секције „Рокада“, како намјеравате привући колеге и пробудити њихово интересовање за шах?

Шахоска секција „Рокада“ је основана прошле године 12. новембра с циљем да пробуди свијест о шаху, да се промовише овај спорт и да се окупе заинтересовани студенти да играју ову фасцинатну игру. Наше будуће активности су следеће: надам се да ћемо добити подршку декана Правног факултета професора Мирјанића за организацију шаховског турнира „Право Опен“ поводом 46. година рада и постојања Правног факултета,такођер планирамо пријатељске мечеве с другим факултетима и шахосвке симултанке а све остале активности ћемо реализовати уз помоћ и подршку Центра за унапређење и развој шаха „Гамбит“ Бања Лука. Шах као мисаона игра развија мозак, учи нас планирати и предвиђати, побољшава вјештине читања, унапређује способност памћења итд…

 Спаски или Фишер?

Између ових шаховских великана изабрао бих Фишера, зато што ми се свиђају његове партије и његов стил игре. Он је био један од свјетских правака свијета и дао огроман допринос шаху.

Реците нам нешто о вашем шаховском  клубу „Гамбит“ Бања Лука?

Клуб чији сам и ја члан, Центар за унапређење и развој шаха „Гамбит“, основан је у децембру 2007. године као потреба да се дјеца, млади шахисти и студенти, који су љубитељи овог интелектуалног спорта, окупе на једном мјесту те да кроз тренинге, дружења и путовања на турнире унапређују спортске врлине и спортског духа, побољшање концентрације, стрпљења и упорности. Развијају смисао за креативност, осјећај за интуицију, меморију, аналитичност и вјештине доношења одлука. Кроз редовне седмичне тренинге и шаховска дружења у једином специјализованом простору за шах у Бањој Луци, клуб својим члановима нуди врхунске услове за учење, такмичење и рекреативно играње са сјајним младим људима разних занимања и професија. „Гамбит“ Бањалука је за непуних 13 година постојања организовао више од 70 турнира и манифестација у граду на Врбасу.