Интервју са адвокатом Милошем Стевановићем

Адвокат, бизснисмен, филантроп, члан Трилатералне комисије, извршни директор организације „East-West Bridge“ БиХ, млад и успјешан човјек, одличан говорник и веома пријатан саговорник. Ово су само неке од особина које се често приписују Милошу Стевановићу, партнеру и менаџеру у адвокатској канцеларији Стевановић и власнику „Standard Group“ холдинга. Након предавања под називом „Како успјети у Републици Српској“, којег је одржао 25.11.2016. године на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, редакција најстаријег студентског часописа у Српској IUSTITIA 1976 одлучила је да још једном поразговара са господином Стевановићем.

Интервју водио: Александар Мазалица

Милош Стевановић

IUSTITIA 1976: Партнер сте у адвокатској канцеларији Стевановић и њен менаџер од 2006. године. За то вријеме Ваша канцеларија је прерасла у највећу и најуспјешнију у Босни и Херцеговини, те у једну од најуспјешнијих у региону. Који су кључни разлози таквог напретка?

Адвокатска канцеларија Стевановић основана је 1996. године када је моја мајка, адвокат Весна Стевановић, започела да се бави адвокатуром након вишегодишњег богатог искуства бављења различитим областима права. Од тада, ево већ двадесет прву годину, канцеларија се развија, шири и напредује, а као што рекосте – једна смо од водећих адвокатских канцеларија у региону. Иза досадашњег успјеха стоје, прије свега, велики рад и много труда, те иновативност и одважност да се уводе промјене и побољшања, како у раду, тако и у организацији.

 

Предавања за будућност
Предавање одржано на Правном факултету у Бањој Луци
„Како успјети у Републици Српској?“

IUSTITIA 1976: Поред адвокатске канцеларије Стевановић, власник сте „Standard Group“ холдинга, члан Српске националне групе Трилатералне комисије и извршни директор „East-West Bridge” БиХ. Редовно сте виђен гост на бројним пословним форумима, конвенцијама и сусретима младих, на којима сте неријетко и говорник. За оне којима се овакав успјех чини недостижан, шта би сте им поручили?

Могло би се рећи да је рад универзални кључ за успјех. Рецимо да је успјех као ледена санта која плута у океану. Онај мањи дио изнад површине воде је дио којег људи виде, али испод површине заправо лежи много труда, покушаја, неуспјеха, послије којих се иде даље, те много, заиста много рада. Успјех је процес, а не догађај. Изграђује се, а не дешава одједном, и најважније – морате га заслужити јер га нико не поклања. Осим тога, вјера у себе је неопходна, јер човјек може урадити све што замисли само ако има довољно вјере. Знате ли како је Хенри Форд говорио: „Било да вјерујеш да можеш или да не можеш, оба пута си у праву.“

Бити окружен успјешним људима је непроцјењива предност. Ворен Бафет, један од најбогатијих људи на свијету и један од најбољих узора, једном је закључио да је боље проводити вријеме са бољима од себе и бирати сараднике са добрим навикама јер тако ћемо наставити у добром смјеру.

Стипендисти адвокатске канцеларије Стевановић

IUSTITIA 1976: Познати сте по одличним везама са представницима међународне заједнице и заступању многих страних компанија. Као успјешан адвокат и менаџер, шта према Вашем мишљењу недостаје нашем предузетничком духу, а што бисмо могли научити од страних компанија?

Право је широка област која се дотиче и прожима са многим друштвеним областима. То је једна од предности захваљујући којој сам стекао бројна искуства и познанства. Вјерујем да је иновативност од непроцјењиве важности за просперитет у бизнису, спремност на ризик и храброст да се закорачи у непзнато. Напредак је само онај корак којим закорачимо тамо гдје нико прије нас није био.

IUSTITIA 1976: Како бисмо могли учинити правосудни систем у Републици Српској бољим?

Правосудни систем Босне и Херцеговине и Републике Српске је комплексан и организован у више равни, стога је неопходна добра координација и комуникација између правосудних органа различитих нивоа и инстанци. Чини се да, иако сложен, правосудни систем наше земље добро функционише. Но, свакако да увијек треба тежити напретку и усавршавању, те је задатак свих нас који на било који начин учествујемо у раду правосуђа да стремимо побољшању ефикасности, те да подижемо ниво квалитета и брзине рада.

Правосуђе треба бити доступно и ефикасно.

IUSTITIA 1976: Канцеларија Стевановић је позната и по запошљавању и пружању шанси младим људима. Ваша адвокатска канцеларија је једина у Републици Српској и Босни и Херцеговини која, поред могућности праксе, студентима нуди и стипендије. Који сет вјештина тражите од Ваших будућих сарадника и стипендиста?

Адвокатска канцеларија Стевановић препознаје значај и вриједност младих људи за опстанак и напредак друштва, тако да ми као друштвено одговорна канцеларија инвестирајући у младе и перспективне људе заправо улажемо у будућност свих нас. Сматрамо да је наша дужност да младе подстакнемо и инспиришемо, нарочито у вријеме свеприсутне летаргије. Рад и креативност су најмоћније оружје.

Такође, пракса је веома важна за све младе људе. Знање које се усваја у процесу формалног образовања је важно и неопходно, али оно даје тек основне контуре и темеље које уз практичан рад, живу ријеч и конкретне случајеве, можемо претворити у функционално и примјењиво знање.

 

Милош Стевановић са др. Dieter Zetsche (лијево), предсједником Mercedes Benz корпорације и др. Karen Donfried, предсједницом German Marshall Fund и савјетницом предсједника Сједињених Америчких Држава.

IUSTITIA 1976: Када сте почели себе сматрати успјешном особом?

Успјех је континуиран процес, циљ којем стремите и којег изграђујете свакодневно, увијек, у сваком тренутку. Нешто као идеал који вас води, којем стремите. Оног тренутка када помислите да сте у потпуности успјели, тада почиње ваш пад.

Томас Едисон је једном приликом закључио: „Покажи ми потпуно задовољног човјека и показаћу ти неуспјех“. Сматрам да сам до сада заиста много остварио и постигао, али исто тако сматрам да је испред мене још много идеја, замисли које је треба реализовати.

Напријед је једини исправан смјер.

IUSTITIA 1976: Колико успјешног човјека дефинишу његови неуспјеси – шта бисте савјетовали студенту, будућем адвокату, како да се понаша када на свом путу наиђе на „трње“?

Сваки неуспјех је корак ка успјеху. Иза сваког достигнућа стоји низ неуспјелих покушаја, али побједа је наставити покушавати јер се само тако стиже до циља. Изгубио је само онај ко одустане. Per aspera ad astra!

Рад, креативност и упорност су универзалне и најдрагоцјеније врлине.