7 разлога зашто уписати Правни факултет

Питање избора факултета је једно од најважнијих питања у животу младих људи. Управо то спада у оне велике животне раскрснице које одређују даље кораке будућим младим професионалацима и стручњацима.

Чак и када сте сигурни који факултет желите да одаберете, у тих неколико седмица прије пријемног испита, запитаћете се да ли је то прави избор за вас и „да ли је баш то занимање које вас заиста испуњава“.

ПОЧИЊЕ УПИСНИ РОК
на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци

У претходним чланцима, могли сте прочитати зашто је Правни факултет добар избор из угла студената права – Стела Алексић је писала на тему „Волиш друштвене науке, али не знаш шта да упишеш?“, док је апсолвент Ђорђе Максимовић писао о својим досадашњим искуствима студирања на Правном факултету.

Но, који су то чврсти, објективни и провјерени разлози због којих је Правни факултет Универзитета у Бањој Луци одличан избор за оне који су склони друштвеним наукама?

Амфитеатар Правног факултета Универзитета у Бањој Луци | Фотографија са предавања угледног адвоката Милоша Стевановића: „Предавања за будућност – Како успјети у Републици Српској“

1. Широке могућности запослења

Правни факултет су завршиле бројне судије, тужиоци, адвокати, нотари, руководиоци у администрацији и привредним друштвима, универзитетски професори, министри и посланици. Управо студији права пружају широке могућности запослења у органима извршне и законодавне власти, правосуђу, у привреди, у јавном и приватном сектору.

2. Сарадња са престижним факултетима

Правни факултет је закључио уговоре о научно-наставној сарадњи са свим јавним правним факултетима у региону (међу којима посебно издвајамо сарадњу са Правним факултетом Универзитета у Београду и Правним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву), чији наставници учествују у извођењу наставе на постдипломским студијама.

Такође, Факултет је успоставио различите облике сарадње и са великим европским Правним факултетима, на којима наши студенти и професори често гостују.

Студенти права из Српске и Србије

3. Правне клинике, практична усавршавања и студентски активизам

За оне који су окренути заштити људских права, ту је Клиника за људска права под менторством проф. др Љиљане Мијовић, бившег судије Суда за људска права у Стразбуру. Студенти који воле кривичноправну материју могу да се пријаве на Форензичко-криминалистичку клинику коју води акедемик проф. др. Миодраг Симовић, судија Уставног суда БиХ.

Поред побројаног, студенти су у могућности да учествују у студентским активностиима при Студентском савезу Правног факултета и организацији ELSA – The European Law Students’ Association, а за “људе од пера“, ту је и “Iustitia – лист студената права“, најстарији студентски часопис у БиХ.

Клиника за заштиту људских права – симулација суђења

4. Такмичења у бесједништву, дебати и симулованим суђењима

У оквиру Правног факултета дјелују Центар за реторику и говорништво Institutio Oratoria и Дебатни клуб, а постоји и традиција организовања такмичења у бесједништву посљедњих 14 година.

Наши студенти су освајали значајне награде на такмичењима у бесједништву (побједници такмичења „Lux Verbi – Светлост речи“), на такмичењима у симулованом суђењу (награда за најбољи поднесак на такмичењу у симулованом суђењу пред Европским судом за људска права, Стразбур), те учествовали у многобројним студијским посјетама од којих издвајамо посјете у Хамбургу (Bucerius Law School), Алпбаху у Аустрији (љетна школа европских интеграција), Београду и Подгорици (симулација рада органа УН) и различите посјете институцијама у Републици Српској и региону.

Такмичење студената у бесједништву на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци

5. Боље разумијевање државе и друштва

Након Правног факултета разумјећете на који начин функционише држава, те ћете добити другачији угао посматрања на друштво у цјелини. Улога правника у савременом друштву јесте да одржава, али и мијења на боље постојећи систем – правничко занимање је државотворно занимање, оно је једно од најугледнијих и најважнијих занимања данашњице.

6. Сјајни професори и асистенти

Континуирано подмлађивање научно-наставног кадра је оно чему се поклања нарочита пажња. Наставници и сарадници бањалучког Правног факултета студентима излазе у сусрет у виду консултација, савјетовања и практичне помоћи.

7. Најсавременија техничка опрема

Правни факултет посједује најсавременију техничку опрему (електронску судницу, сале опремљене за извођење наставе на даљину, конференцијску салу, могућност пријаве испита електронским путем и електронску огласну таблу).

„Од сазнања о теоријама државе, преко учења о кривичним дјелима, па све до писања закона и уговора са међународним елементом, студенти права имају јединствену прилику да студирањем на овом факултету стекну научно-правну подлогу примјењиву у сваком пољу живота. Право, као највећа тековина људске цивилизације присутна је у сваком сегменту живота, те ће у будућности бити неопходно познавање разноврсних прописа за функционисање у било којој пословној или животној области.“ (Прочитајте више)

Имате ли додатних питања?
Фејсбук тим Правног факултета ће Вам пружити све одговоре!—————————————

УПИСНИ РОК НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ